Ahad, September 18, 2011

Ahad, September 11, 2011

Je Nama.

Korang sedar tak ada jenama barang2 kat sekeliling kita dah jadi macam nama plak. Bila kita sebut barang tu, kita tak sebut nama asalnya. kita sebut jenama barang tu. hal ini maybe berlaku sbb jenama barang tersebut lebih mudah disebut berbanding nama asalnya yg mungkin terlalu panjang. Boleh jd jgk sbb budaya kita memartabatkan sgt bahasa luar berbanding bahasa melayu. sebagai contoh aku lah. korang tgk perkataan yang aku merahkan kat atas tu. kenapa aku tak guna perkataan mungkin je kn? nampak sgt kdg2 kita x sedar. bhahaha.

Eh korang paham x ape yg aku cuba sampaikan ini? Melalut panjang2 rupa2nya aku sorang je mcm amir rajalawak. dia sorg je paham, yg lain dok pehe mende. hahaha.

Here sum example yang berlaku dalam family aku :
(hah bahasa luar lagi.. pfffftt)

Colgate :

Dari aku kecik, mak abah aku xpenah suruh aku beli benda alah tu dgn nama 'ubat gigi'.
"Long, g beli Colgate" Even yg aku beli tu adalah Fresh and White atau Sensodyne.
"Eh, mana Colgate yg abah suruh beli td? Haaaa ni dia" (sambil pegang Fresh n White bawak masuk bilek air) hahaha.

Pampers :

Yang ni bukan family aku jer tapi orang lain pon ade jgk. even yang diaorg beli tu adalah Drypers atau Mummy Poko. hahaha. Even kain lampin biasa tu pon diaorg panggil Pampers kan. Je Nama. hehe. (tapi lampin biasa tu dh xde dh kot, zaman2 aku je pakai tu)

Shieldtox :

Dulu nama dia Shelltox. tak tau lah knp dia tuka nama Sheildtox. maybe sbb company minyak Shell dh cop dlu nama Shell tu awal2 kot. hahahaa. Biasalah even kalau yg aku beli tu Baygon, family aku tetap panggil Shelltox.
(masa kecik suka sembur Shelltox dgn api, akibatnya banyak hanger plastik kat rumah aku patah2. *bapak aku hantam daaa. -_-! )

Cornetto :

Kepada yang tak tau, ni sejenis aiskrim lah. Antara aiskrim kon yang paling femes. Kalau dikalangan kawan2 aku diaorang panggil Cornetto jer even yang diaorg beli tu Magnolia ke, Paddle Pop (eh paddle pop ade ke bentuk kon? haha). Zaman aku kecik2 dulu sape beli Cornetto dh kira mcm orang kaya. Antara aiskrim termahal utk dimiliki kanak area tahun 90 an. Aiskrim yg mampu dimiliki adalah aiskrim batang 10sen satu. Kalau beli perisa asam masin, mst asam masin tu mkn last, barulah feel. haha.
*kawan aku nama Haridas pnh ckp, kalau demam mkn aiskrim Cornetto mst baik. aku pernah try byk kali siyes demam aku ok. Korang try lah. :p

Itu sahaja lah post kali ni. Seingat aku byk lagi tapi otak ni dh terlalu tepu itu mengingati Je Nama mcm ni sbb kebanyakan guna masa zamn kanak - kanak aku.

Thank u kerana view.

Kalau sudi sila lah bergoyang i follow i follow.... :p



Isnin, September 05, 2011

Aku suka kawan dengan kau Part II

Kau dah pernah jumpa aku,
Aku dah pernah jumpa kau,
Aku suka kawan dengan kau.

Hope kau suka kawan dengan aku.
Sampai bila-bila..

:)

Jumaat, September 02, 2011

Berat tugas suami nanti

"Aku terima nikahnya si dia binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM.."
Bunyi macam senang? Nah ini erti sebenarnya:

"Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat, dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka, aku rela malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badanku."